Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

30 Απριλίου...


http://en.wikipedia.org/wiki
/Diocletianic_Persecution
311 μ.Χ.: Τέλος του Διωγμού του Διοκλητιανού. Ο μεγάλος διωγμός των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό είχε ξεκινήσει το 303 μ.Χ. και διεξήχθη κυρίως στην Ανατολή όπου κυβερνούσε εκείνος με πρωτεύουσα τη Νικομήδεια, αφού οι Αύγουστοι της Δύσης δεν έδειξαν καμία προθυμία να ακολουθήσουν την τακτική του Διοκλητιανού. Το 311 μ.Χ. και αφού ο Διοκλητιανός είχε ήδη παραιτηθεί το 305 μ.Χ., ο διάδοχός του Γαλέριος ακύρωσε το διάταγμα του 303 τερματίζοντας έτσι τον πλέον σκληρό διωγμό των Χριστιανών στη ρωμαϊκή εποχή.




http://en.wikipedia.org/wiki/Licinius
313 μ.Χ.: Μάχη της Τυρολόης. Ο Αύγουστος της Ανατολή Λικίνιος νικά τις δυνάμεις του Μαξιμίνου Β΄ στην Τυρολόη της Θράκης και γίνεται μόνος κυρίαρχος στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.




1492: Ανακάλυψη της Αμερικής. Ο Χριστόφορος Κολόμβος παίρνει από τους Ισπανούς την επίσημη άδεια εξερεύνησης για να ξεκινήσει το ταξίδι που θα κατέληγε στην ανακάλυψη της Αμερικής.



http://en.wikipedia.
org/wiki/Lautaro
1557: Μάχη του Ματακίτο. Οι Ισπανοί κατακτητές της Νότιας Αμερικής μετά την κατάλυση της αυτοκρατορίας των Ίνκα, στην περιοχή της σημερινής Κολομβίας και του Περού, προχώρησαν ακόμα νοτιότερα ερχόμενοι αντιμέτωποι και με άλλες ιθαγενείς φυλές. Στην σημερινή κεντρική και νότια Χιλή συγκρούστηκαν με την εκεί εντόπια φυλή Μαπούτσε και στη Μάχη του Ματακίτο οι Ισπανοί νίκησαν τους Μαπούτσε ενώ μαχόμενος σκοτώθηκε και ο ίδιος ο αρχηγός τους Λαουτάρο.

1789: Ο Τζ. Ουάσινγκτον πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ στο Φέντεραλ Χωλ της Γουάλ Στρητ στη Νέα Υόρκη.



http://en.wikipedia.org/wiki
/Louisiana_Purchase
1803: Η Αγορά της Λουιζιάνα. Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τη Γαλλία την περιοχή της Λουιζιάνα έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων  υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε μια μέρα το μέγεθος του κράτους.





1838: Ανεξαρτησία της Νικαράγουα. Η εθνοσυνέλευση της Νικαράγουα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας από την Ομοσπονδία της Κεντρικής Αμερικής.

1863: Μάχη του Καμαρόν. Στη μάχη του Καμαρόν στο Μεξικό μια δύναμη 65 ανδρών της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και με επικεφαλής τον Ζαν Ντανζού, πολέμησε μέχρις τελευταίου ανδρός ενάντια σε μια δύναμη 2.000 περίπου Μεξικανών. Οι Γάλλοι ηττήθηκαν και σχεδόν αποδεκατίστηκαν, αλλά έχοντας προκαλέσει στους αντιπάλους τους υπερδιπλάσιες απώλειες, αφού οι Μεξικανοί στο τέλος της μάχης μετρούσαν 190 νεκρούς και παραπάνω από 300 τραυματίες.

1871: Η σφαγή στο Στρατόπεδο Γκραντ. Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, Αμερικανοί θανατώνουν εν ψυχρώ 144 αιχμάλωτους ιθαγενείς Απάτσι.

1885: Προστασία του Νιαγάρα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Χιλλ υπογράφει τη νομοθεσία επιβολής προστασίας του Νιαγάρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο πολιτειακό πάρκο των ΗΠΑ που προστατεύει τους Καταρράκτες του Νιαγάρα από την βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση.

1900: Η Χαβάη στις ΗΠΑ. Η Χαβάη γίνεται επισήμως πολιτεία των ΗΠΑ με πρώτο κυβερνήτη τον Σάνφορντ Ντόουλ.

1943: Β΄Π.Π. - Επιχείρηση Κιμάς. Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Seraph αναδύεται στην επιφάνεια, ανοιχτά των Ισπανικών ακτών, για να αποθέσει στην ξηρά έναν νεκρό άνδρα στον οποίο είχαν τοποθετηθεί πλαστά έγγραφα σχεδίων εισβολής και ο οποίος ήταν ντυμένος με την στολή αξιωματικού της βρετανικής στρατιωτικής κατασκοπείας.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Soviet_submarine_K-19
1961: Εγκαίνια του Κ-19. Το υποβρύχιο Κ-19 εγκαινιάζεται στην ΕΣΣΔ. Είναι το πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο και το πρώτο εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές.



1973: Σκάνδαλο Watergate. Ο Πρόεδρος Νίξον ανακοινώνει την παραίτηση ανωτέρων υπαλλήλων του Λευκού Οίκου.

1975: Πτώση της Σαϊγκόν. Οι Βιετκόνγκ εισβάλουν και καταλαμβάνουν την Σαϊγκόν τερματίζοντας έτσι τον πολυετή πόλεμο του Βιετνάμ.

1999: Η Καμπότζη στην ΕΧΝΑ. Η Καμπότζη γίνεται το δέκατο μέλος της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΕΧΝΑ).

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: