Σελίδες

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

29 Απριλίου...
http://en.wikipedia.org/
wiki/Umayyad_conquest
_of_Hispania
711 μΧ. Ισλαμική κατάκτηση της Ισπανίας. Οι Ουμμαγιάδες μουσουλμάνοι της βορειοδυτικής Αφρικής, υπό τις διαταγές του Ταρέκ ιμπν Ζιγάντ, αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ για να ξεκινήσουν την εισβολή τους στο βησιγοτθικό βασίλειο της Ισπανίας.







http://www.medievalists.net/
2010/12/09/the-crucial-development
-of-heavy-cavalry-under-herakleios
-and-his-usage-of-steppe-nomad
-tactics/800px-skylintzesbyzantine
_rus_conflict/
1091: Μάχη του Λεβουνίου. "Για μια μέρα οι Σκύθες τον Μάιο δεν είδαν". Ο στρατός του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού συντρίβει ολοκληρωτικά τους Πετσενέγκους στη μάχη του Λεβουνίου, στο δέλτα του ποταμού Έβρου, κοντά στην παραλιακή πόλη του Αίνου της Ανατολικής Θράκης. Ολόκληρος ο στρατός άνδρες και γυναικόπαιδα μαζί, σύνολο 80.000, της τουρκικής φυλής των Πετσενέγκων αποδεκατίστηκε και οι Πετσενέγκοι δεν θα αποτελούσαν ξανά στο μέλλον σοβαρή απειλή για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.



http://en.wikipedia.org/
wiki/Siege_of_Orleans
1429: Πολιορκία της Ορλεάνης. Η Ιωάννα της Λωραίνης φθάνει στην Ορλεάνη για να λύσει την πολιορκία της από τους Άγγλους.








1483: Κατάκτηση της Γκραν Κανάρια. Η νήσος Γκραν Κανάρια, μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων, κατακτάται από το Βασίλειο της Καστίλης.

1521: Μάχη του Βάστερας. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Σουηδικής Ανεξαρτησίας, οι Σουηδοί υπό την αρχηγία του Γκούσταβ Βάσα νικούν τους Δανούς του Ντίντρικ Σλάγκεκ στη μάχη του Βάστερας. Οι Σουηδοί αμέσως μετά θέτουν υπό πολιορκία το κάστρο του Βάστερας το οποίο τελικά θα υποκύψει μετά από εννιά μήνες στις 31 Ιανουαρίου του επομένου έτους.


http://en.wikipedia.org/
wiki/Francis_Drake
1587: Ο Φράνσις Ντρέικ στον κόλπο του Καντίζ. Ο Φράνσις Ντρέικ επιτίθεται στον ισπανικό στόλο στον κόλπο του Καντίζ βυθίζοντας τουλάχιστον 23 ισπανικά πλοία.







1672: Γαλλο-ολλανδικός πόλεμος. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας εισβάλει στην Ολλανδία.


http://en.wikipedia.org/
wiki/James_Cook
1770: Ανακάλυψη της Αυστραλίας. Ο Τζέημς Κούκ φθάνει στο ακρωτήριο Μπότανυ στην Αυστραλία, το οποίο και ονόμασε έτσι.







1781: Ναυμαχία του Φορτ Ρουαγιάλ. Στο πλαίσιο του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας, οι στόλοι των Βρετανών και των Γάλλων συγκρούονται στο Φορτ Ρουαγιάλ στα ανοιχτά της Μαρτινίκης.

1916: Πολιορκία του Κουτ Αλ Αμάρα. Η 6η Ινδική Μεραρχία του βρετανικού στρατού παραδίδεται στις τουρκικές δυνάμεις που πολιορκούσαν την πόλη Κουτ Αλ Αμάρα στο ανατολικό Ιράκ.

1916: "Πασχαλινή Εξέγερση". Άρση του στρατιωτικού νόμου στην Ιρλανδία και τερματισμός της Πασχαλινής Εξέγερσης μετά την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές.

1945: Παράδοση των Γερμανών στην Ιταλία. Ο γερμανικός στρατός κατοχής στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στου Συμμάχους.

1945: Επιχείρηση Μάννα. Η RAF ξεκινά επιχείρηση εναέριου εφοδιασμού τροφίμων στην Ολλανδία (Επιχείρηση Μάννα) που ήταν ακόμα υπό ναζιστική κατοχή, με την ανοχή των Γερμανών, για την ανακούφιση της Ολλανδικής Πείνας.

1945: Βύθιση του HMS Goodall. Το βρετανικό πλοίo HMS Goodall

1945: Κατάληψη του Νταχάου. Ο αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.

1970: Εισβολή στην Καμπότζη. Αμερικανικές και νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισβάλουν στην Καμπότζη για την καταδίωξη των Βιετ-Κονγκ.

1974: Σκάνδαλο Watergate. Ο Πρόεδρος Ρόμπερτ Νίξον ανακοινώνει την δημοσιοποίηση επεξεργασμένων αντιγράφων των ταινιών ηχογράφησης του Λευκού Οίκου, σχετιζόμενων με το σκάνδαλο.

1975: Πόλεμος του Βιετνάμ - Επιχείρηση Συχνός Άνεμος. Οι Αμερικανοί ξεκινούν την εκκένωση της Σαϊγκόν από Αμερικανούς πολίτες, προ της αναμενόμενης επέλασης και κατάληψης της πόλης από τους βορειοβιετναμέζους. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποσύρονται από τον πόλεμο.

1997: Συνθήκη των Χημικών Οπλών. Ενεργοποιείται η Συνθήκη κατά των Χημικών Όπλων που είχε υπογραφεί από 1993, με την οποία απαγορεύεται στα συμβαλλόμενα μέρη η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων.

1999: Βομβαρδισμός της Σερβίας. Νατοϊκές δυνάμεις βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τον πύργο του τηλεοπτικού σταθμού Avala TV στο Βελιγράδι.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: