Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

25 Απριλίου...


http://history-by-kyle.blogspot.gr/
2012/09/the-greek-golden-age-
and-great.html
404 πΧ.: Τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μετά την νίκη των Σπαρτιατών στους Αιγός Ποταμούς το 405 πΧ. και την καταστροφή του αθηναϊκού στόλου εκεί, ο Λύσανδρος οδήγησε τον σπαρτιατικό στόλο στην πολιορκία της Αθήνας. Μετά από αρκετούς μήνες εξάντλησης οι Αθηναίοι τελικά παραδόθηκαν και ζήτησαν ειρήνη στις 25 Απριλίου 404 πΧ.

1599: Γέννηση του Όλιβερ Κρόμγουελ.


http://en.wikipedia.org/wiki/
Battle_of_Gibraltar_(1607)
1607: Ναυμαχία του Γιβραλτάρ. Στο πλαίσιο του Ογδοηκονταετούς Πολέμου, κατά τον οποίο οι Κάτω Χώρες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους από τη Δυναστεία των Αψβούργων, ο Ολλανδικός στόλος αιφνιδιάζει τον, αγκυροβολημένο στον Κόλπο του Γιβραλτάρ, ισπανικό στόλο, ο οποίος μετά από τέσσερις ώρες σκληρής μάχης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

1644: Θάνατος του Κινέζου αυτοκράτορα Τσονγκζέν. Ο Τσονγκζέν, τελευταίος αυτοκράτορας της Δυναστείας των Μινγκ, αυτοκτονεί μετά το ξέσπασμα μιας επανάστασης χωρικών υπό τον Λί Ζιτσένγκ.


http://en.wikipedia.org/wiki/
Battle_of_Almansa
1707: Μάχη της Αλμάνσα. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής που κατέληξε στον τερματισμό της δυναστείας των Αψβούργων στην Ισπανία και την άνοδο του Βουρβόνου βασιλιά Φιλίππου Ε΄της Ισπανίας, ο γαλλο-ισπανικός στρατός των Βουρβόνων καταφέρει αποφασιστική νίκη επί τού αψβουργικού συνασπισμού των Άγγλων, Ολλανδών και Πορτογάλων.

1792: Σύνθεση της "Μασσαλιώτιδας". Ο Κλωντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη "Μασσαλιώτιδα", τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

1804: Ρωσική κυριαρχία στη Γεωργία. Το Βασίλειο των Ιμερέτι στη δυτική Γεωργία αποδέχεται την επικυριαρχία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1846: Η "Υπόθεση Θόρτον". Μια δύναμη 2.000 Μεξικανών επιτίθεται σε μια αμερικανική περιπολία 70 ανδρών υπό τον Σεθ Θόρτον στην περιοχή του Τέξας, σκοτώνοντας 16 από αυτούς, τραυματίζοντας 5 και αιχμαλωτίζοντας 45 μαζί με τον ίδιο τον Θόρτον. Το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε την βασική αφορμή που επικαλέστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσσο ο Πρόεδρος Τζέημς Πολκ για να κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στο Μεξικό.

1850: Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερ. Ο βαρώνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Η απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ.

http://en.wikipedia.org/
wiki/Suez_Canal
1859: Διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ. Μετά από την επίσημη άδεια Βρετανοί και Γάλλοι μηχανικοί ξεκινούν τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.








http://en.wikipedia.org/
wiki/Capture_of_New_Orleans
1862: Παράδοση της Νέας Ορλεάνης. Ο ναύαρχος των Βορείων Ντέιβιντ Φάραγκουτ απαιτεί και καταλαμβάνει από τις δυνάμεις των Νοτίων την πόλη της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα.






1864: Μάχη στους Μύλους του Μαρκ. Μικρή συμπλοκή μεταξύ αποσπασμάτων στρατού των Βορείων και των Νοτίων στους Μύλους του Μαρκ, όπου οι Νότιοι υπερισχύουν.

1898: Ισπανο-αμερικανικός πόλεμος. Οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο κατά της Ισπανίας. Ναυτική μοίρα έξι αμερικανικών πολεμικών πλοίων, υπό τον Κομοδόρο Ντιούι, αποπλέει με προορισμό τις ισπανικές Φιλιππίνες για την κατάληψη των Νήσων.

http://en.wikipedia.org/wiki/
25_April
1951: Μάχη της Καλλίπολης στον Ελλήσποντο. Η συμμαχική εισβολή στη Χερσόνησο της Καλλίπολης ξεκινά, με την απόβαση Βρετανών, Αυστραλών, Γάλλων και Νεοζηλανδών στρατιωτών στον Όρμο Σουβλά και στο Ακρωτήριο της Έλλης.

1916: "Πασχαλινή Εξέγερση". Σε απάντηση των γεγονότων της προηγούμενης μέρας στο Δουβλίνο, οι Βρετανοί κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο στην Ιρλανδία.

1920: Συνέδριο του Σαν Ρέμο. Στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας οι Συμμαχικές Δυνάμεις του Α΄Π.Π. υιοθετούν ψήφισμα για την έκδοση Εντολών "Τύπου Α΄" από την Κοινωνία των Εθνών για την διοίκηση των τέως υπό οθωμανική κυριαρχία περιοχών της Μέσης Ανατολής.

http://el.wikipedia.org/wiki/%
CE%95%CE%B8%CE%BD%
CE%B9%CE%BA%CF%8C_%
CE%A3%CF%85%CE%BC%
CE%B2%CE%BF%CF%8D%
CE%BB%CE%B9%CE%BF_(%
CE%A0%CE%95%CE%95%CE%91)
1944: Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ). Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας διεξάγεται ο πρώτος γύρος των μυστικών εκλογών για την ανάδειξη των εκλεκτόρων που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ.





1945: Η Μέρα του Έλβα. Μετά από πολλούς μήνες σκληρού πολέμου κατά της Βέρμαχτ στο δυτικό και ανατολικό μέτωπο αντίστοιχα, Αμερικανοί και Σοβιετικοί στρατιώτες συναντώνται στην περιοχή Τοργκάου στον ποταμό Έλβα, αποκόπτοντας έτσι την Ναζιστική Γερμανία στα δυο.

1945: Οι Γερμανοί παραδίδουν την Βόρεια Ιταλία. Την ίδια μέρα ο γερμανικός στρατός κατοχής υποχωρεί και παραδίδει τη Βόρεια Ιταλία στους Συμμάχους μετά από γενικευμένη εξέγερση της ιταλικής αντίστασης. Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι καταρρέει και ο ίδιος προσπαθεί να αποδράσει. Η μέρα έχει καθιερωθεί ως συμβολική για την απελευθέρωση της Ιταλίας.

1945: Έναρξη εργασιών του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ ξεκινά επισήμως τις εργασίες του με πενήντα αρχικά μέλη, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

1945: Αποχώρηση των Γερμανών από τη Φινλανδία. Οι τελευταίες γερμανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Λαπωνία της Φινλανδίας, τερματίζοντας τον Πόλεμο της Λαπωνίας και τις πολεμικές επιχειρήσεις του Β΄Π.Π. στη Φινλανδία.


http://en.wikipedia.org/wiki/
Battle_of_Kapyong
1951: Μάχη της Καπγιόνγκ. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Κορέας, ο κινεζικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει μετά από σκληρή μάχη με τον συμμαχικό στρατό υπό τον ΟΗΕ στην Καπγιόνγκ της Κορέας. Ο συμμαχικός στρατός στη μάχη αυτή στελεχώνεται κυρίως από Αυστραλούς και Καναδούς στρατιώτες.

1966: Σεισμός στην Τασκένδη. Η πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη καταστρέφεται μετά από έναν τεράστιο σεισμό.

1972: Η επίθεση στο Νγκουγιέν Χιού. Η 320η μεραρχία του στρατού του Βορείου Βιετνάμ απωθεί 5.000 στρατιώτες του Νοτίου Βιετνάμ και περικυκλώνει άλλους 2.500 βορειοδυτικά του Κοντούμ.


http://en.wikipedia.org/wiki/
Carnation_Revolution
1974: Η "Επανάσταση των Γαρυφάλλων". Το αριστερίστικο κίνημα της Επανάστασης των Γαρυφάλλων επαναφέρει την δημοκρατία στην Πορτογαλία έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια.


1975: Κλείσιμο της Πρεσβείας της Αυστραλίας στη Σαϊγκόν. Καθώς ο στρατός των βορειοβιετναμέζων προελαύνουν κατά της πρωτεύουσας του Νοτίου Βιετνάμ Σαϊγκόν, οι Αυστραλοί κλείνουν και εκκενώνουν την πρεσβεία τους εκεί.

1982: Αποχώρηση του Ισραήλ από το Σινά. Ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει την αποχώρησή του από τη χερσόνησο του Σινά, σε εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ.


http://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_10
1983: Το "Πρωτοπόρος 10" ξεπερνά την τροχιά του Πλούτωνα. Η ρομποτική διαστημική κεφαλή "Πρωτοπόρος 10" ταξιδεύει ακόμα πιο μακρυά από το ηλιακό μας σύστημα ξεπερνώντας την τροχιά του πλανήτη Πλούτωνα.



1986: Μσουάτι Γ΄της Σουαζιλάνδης. Ο Μσουάτι Γ΄στέφεται βασιλιάς της Σουαζιλάνδης. Η Σουαζιλάνδη είναι ένα χερσαίο κρατίδιο ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη και έχει πάρει το όνομά της από τους κατοίκους της Σουάζι, μια φυλή Μπαντού.

1993: Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.

2005: Βουλγαρία και Ρουμανία στην Ε.Ε. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία υπογράφουν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2007: Κηδεία του Μπόρις Γιέλτσιν. Η κηδεία του Γιέλτσιν, πρώην προέδρου της Ρωσίας το 2007, είναι η πρώτη που εγκρίθηκε επίσημα από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για αρχηγό του κράτους, μετά την κηδεία του τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄τον 1894.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: