Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


24 Απριλίου...

1479 πΧ.: Ο Τουθμώσις Γ΄ γίνεται Φαραώ της Αιγύπτου


http://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_War#
The_Sack_of_Troy
1184 πΧ.: Άλωση της Τροίας. Η παραδοσιακή ημερομηνία της άλωσης της Τροίας από τους Αχαιούς Έλληνες με το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου.








http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_M%C3%BChlberg
1547: Μάχη του Μούλμπεργκ. Στα μέσα του 16ου αίωνα ιδρύθηκε στα εδάφη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας η Σμαλκαλδική Συμμαχία από λουθηρανούς Γερμανούς πρίγκηπες ως μέσο άμυνας εναντίον της καθολικής αυτοκρατορικής εξουσίας. Στη Μάχη του Μούλμπεργκ στις 24 Απριλίου 1547, ο στρατός του αυτοκράτορα Καρόλου, ο οποιός αποτελείτο από Ισπανούς, με επικεφαλής τον Δούκα της Άλμπα, Φερνάντο Αλβάρεζ ντε Τολέδο, νικά τις δυνάμεις της Σμαλκαλδικής Συμμαχίας.


http://en.wikipedia.org/wiki/Mary,_Queen_of_Scots
1558: Μαρία Α΄ της Σκωτίας. Η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον Γάλλο δελφίνο, Φρανσουά, στην Παναγία των Παρισίων.





http://el.wikipedia.org/wiki/%
CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%
AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_
%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%
BF%CF%82
1821: Μαρτύριο του Αθανασίου Διάκου. Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα σαν την σημερινή θανατώθηκε ο εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος. Γι' αυτό και ο λαός στο δημοτικό τραγούδι για χάρη του, του βάζει στο στόμα τούτο το παράπονο: "Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι". Μετά τη μάχη της Αλαμάνας, στις 22 Απριλίου 1821, ο Αθανάσιος Διάκος μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Λαμία, όπου στις 24 Απριλίου 1821 βρίσκει μαρτυρικό θάνατο. Αφού είχε βασανιστεί όλη την προηγούμενη μέρα και νύχτα, τελικά οι Τούρκοι τον ανασκολόπισαν, αλλά τις αληθινές λεπτομέρειες του μαρτύριου και του θανάτου του μπορεί κανείς να τις διαβάσει εδώ: http://www.i-diadromi.gr/2013/03/blog-post.html#ixzz2OpYjonJn



http://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Turkish_War,_1877%
E2%80%931878
1877: Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-78. Μετά την επανάσταση στη Βουλγαρία η τσαρική Ρωσία, στο πλαίσιο εφαρμογής του πανσλαβιστικού οράματος της εποχής, κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία. Οι Ρώσοι νικούν εύκολα τους Τούρκους και προελαύνουν μέχρι τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, στο προάστιο της Πόλης Άγιος Στέφανος, υπογράφεται στις 3 Μαρτίου 1878 η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία η Βουλγαρία έπαιρνε ολόκληρη την Ανατολική Βαλκανική και τη Μακεδονία, εκτός από τη νότια Θράκη και την Κωνσταντινούπολη. Η Συνθήκη αυτή υπήρξε προκαταρκτική και δεν επικυρώθηκε ποτέ από τις δυτικές μεγάλες δυνάμεις αφού δεν ταίριαζε, όχι μόνο με τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά πρωτίστως με εκείνα καμιάς από τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις: μόνο η Ρωσία επωφελούνταν από τη συνθήκη αυτή. Έτσι, η Συνθήκη του Βερολίνου που ακολούθησε το καλοκαίρι του 1878, ευτυχώς, άλλαξε ριζικά τους όρους της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, δίνοντας στους Βούλγαρους ανεξάρτητο κράτος σε μια πολύ μικρότερη περιοχή νότια του Δουνάβεως όπως ιστορικά δικαιούνται οι Βούλγαροι, ενώ ακριβώς κάτω από τη Βουλγαρία και πάνω από τη Θράκη, ιδρύθηκε η αυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία, με σημαντική τότε ελληνική παρουσία.

1915: Επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η Κόκκινη Κυριακή της Αρμενικής γενοκτονίας. 250 επιφανείς Αρμένιοι συλλαμβάνονται από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη και οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοντά στην Άγκυρα, αργότερα εκτελούνται οι περισσότεροι από αυτούς.


1916: Η Πασχαλινή Εξέγερση. Οι Ιρλανδοί εξεγείρονται κατά της βρετανικής κατοχής στο Δουβλίνο.



http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_IV_tank
1918: Η πρώτη μάχη τεθωρακισμένων. Η πρώτη στην ιστορία σύγκρουση τεθωρακισμένων οχημάτων, "τανκ", συνέβη κατά τον Α΄ Π.Π., κοντά στην πόλη Βιλλέρ-Μπρετονέ της Γαλλίας, όπου τρία βρετανικά Mark IV συγκρούστηκαν με τρία γερμανικά A7V.

1922: Λειτουργία γραμμής ασυρμάτου τηλεγράφου Αγγλίας-Αιγύπτου. Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο τμήμα της Αυτοκρατορικής Ασύρματης Γραμμής, που ένωνε με ασύρματο τηλέγραφο το Λήφηλντ στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας με το Κάιρο της Αιγύπτου.


1926: Συνθήκη του Βερολίνου. Η Γερμανία και η ΕΣΣΔ συμφωνούν ουδετερότητα σε περίπτωση η μια από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

1941: Βύθιση ελληνικού καταδιωκτικού. Ένα καταδιωκτικό του ελληνικού ναυτικού, τύπου Α4, βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.


1955: Κίνημα των Αδεσμεύτων - Συνέδριο του Μπαντούνγκ. Λήξη του Συνεδρίου της Μπαντούνγκ στην Ινδονησία, όπου 29 αδέσμευτες χώρες από την Ασία και την Αφρική καταδικάζουν την συνεχιζόμενη αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και το καθεστώς του Ψυχρού Πολέμου.


1957: Κρίση του Σουέζ. Η κρίση του καναλιού του Σουέζ αναζωπυρώνεται στην Αίγυπτο μετά την αποστολή στην περιοχή ειρηνευτικής δύναμης από τον ΟΗΕ.


1964: Έναρξη ισχύος του Διεθνούς Διπλωματικού Δικαίου. Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο όπως αυτό είχε ομόφωνα καθοριστεί στη Συνθήκη της Βιέννης το 1961.


1965: Εμφύλιος στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Συνταγματάρχης Φρανσίσκο Κααμάνιο ανατρέπει την τριανδρία η οποία είχε καταλάβει την εξουσία μετά το πραξικόπημα κατά του Χουάν Μπος το 1963.


1967: Το Σογιούζ συγκρούεται στη Γη. Το Σογιούζ συγκρούεται ακυβέρνητο στη Γη, ενώ ο Ρώσος κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάρωφ σκοτώνεται καθώς δεν κατάφερε να ανοίξει το αλεξίπτωτό του. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή σε διαστημική αποστολή.


1968: Ο Μαυρίκιος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.


1970: Εκτόξευση του πρώτου κινεζικού δορυφόρου. Η Κίνα εκτοξεύει τον πρώτος της δορυφόρο, Ντονγκ Φανγκ Χονγκ Ι.


1970: Ανεξαρτησία της Γκάμπια. Η Γκάμπια ανεξαρτητοποιείται εντός της βρετανικής Κοινοπολιτείας, με πρώτο πρόεδρο τον Νταουντά Τζαουαρά.


1980: Επιχείρηση "Νύχια του Αετού". Κατά την κρίση των Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, η επιχείρηση "Νύχια του Αετού" καταλήγει σε αποτυχία και στο θάνατο οκτώ Αμερικανών.


1981: Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής. Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής κυκλοφορεί από την IBM.


http://en.wikipedia.org/wiki/24_April
1990: Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το διαστημικό λεωφορείο Discovery.



2004: ΟΧΙ στο σχέδιο Αννάν. Οι Κύπριοι απορρίπτουν το σχέδιο Αννάν με ποσοστό 76%.


2004: Σχέσεις ΗΠΑ-Καντάφι. Οι ΗΠΑ τερματίζουν τις οικονομικές κυρώσεις που, για 18 χρόνια, είχαν επιβάλλει στη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι, ως αντάλλαγμα για την συνεργασία του στην εξουδετέρωση όπλων μαζικής καταστροφής.

2005: Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄. Ο καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτζινγκερ γίνεται ο 265ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παίρνοντας το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ΄.


(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: