Σελίδες

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

23 Απριλίου...


http://www.synaxarion.gr/gr/sid/2743/sxsaintinfo.aspx
303 μΧ.: Μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου: Ο Δούκας Κόμης (διοικητής συνταγματάρχης) του τάγματος των Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς του Διοκλητιανού στη Νικομήδεια, μετά από μέρες πολλών και φρικτών βασανιστηρίων "αποτμάται την κεφαλήν" την Παρασκευή 23 Απριλίου 303 ως μάρτυς Χριστού.



http://www.irishcentral.com/
story/roots/the-celtic-times/
brian-boru-king-of-the-gaels-and-
imperatoris-scotorum-142927485.html
1014: Μάχη του Κλόνταρφ. Ο βασιλιάς της Ιρλανδίας Μπράιαν Μπορού νικά στη μάχη του Κλόνταρφ τους Βίκινγκ εισβολείς, χάνοντας ηρωικά τη ζωή του.










http://www.englishmonarchs.co.uk/saxon_15.htm
1016: Ο Έντμουντ Σιδηρόπλευρος βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος διαδέχεται στο θρόνο του σαξονικού βασιλείου του Ουέσσεξ και της Αγγλίας τον πατέρα του βασιλιά Έθελρεντ τον Ανέτοιμο, αμέσως μετά το θάνατό του στις 23 Απριλίου 1016. Την ίδια χρονιά αντιμετωπίζει εισβολή των Δανών Βίκινγκ του βασιλιά Κνουτ της Δανίας ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει την βόρεια Αγγλία από τους προκατόχους του Έντμουντ. Οι Σάξονες γνωρίζουν τελική και καταστροφική ήττα στη μάχη του Άσσαντουν (σημερινό Άσινγκτον). Ο Κνουτ καταλαμβάνει και την υπόλοιπη Αγγλία μέχρι τη βόρεια όχθη του Τάμεση, ενώ στον Έντμουντ μένει μόνο το Ουέσσεξ. Μετά το θάνατο του Έντμουντ, λίγους μήνες αργότερα, ο Κνουτ προσαρτά και το Ουέσσεξ στην κυριαρχία του, καθιστάμενος έτσι κυρίαρχος ολόκληρης της Αγγλίας, στην οποία ξεκινά η περίοδος της δανική κυριαρχίας.

1343: Η εξέγερση της Νύχτας του Αγίου Γεωργίου. Τον 14ο αιώνα η Εσθονία είχε μόλις πρόσφατα και με τη βία εκχριστιανιστεί από τους Γερμανούς του Τευτονικού Τάγματος, μετά την Λιβονιανή Σταυροφορία του 13ου αιώνα. Έτσι αρκετοί ντόπιοι Εσθονοί κρατούσαν ακόμα ζωντανές τις προγονικές ειδωλολατρικές παραδόσεις τους. Εξάλλου όλοι οι Εσθονοί ένοιωθαν βαρειά την καταπίεση της γερμανικής κατοχής στην πατρίδα τους. Στην Εσθονία είχαν εγκατασταθεί τότε αρκετοί Γερμανοί άποικοι, κυρίως έμποροι με τις οικογένειές τους. Στις 23 Απριλίου 1343 οι Εσθονοί εξεγέρθηκαν για να εκδιώξουν εντελώς όλους τους Γερμανούς από την Εσθονία, κάθε φύλου και ηλικίας. Η εξέγερση άρχισε με επιθέσεις σε γερμανικά σπίτια και μοναστήρια τα οποία καταστράφηκαν και έλαβε χώρα σφαγή πολλών αμάχων και γυναικοπαίδων. Η εξέγερση τελικά καταπνίγηκε τον επόμενο χρόνο μετά την εισβολή ιπποτών του Τευτονικού Τάγματος.


1521: "Εξέγερση των Κομουνέρων". Στη μάχη της Βιλλαλάρ οι δυνάμεις πιστές στον γερμανό αυτοκράτορα και βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Ε΄ επιφέρουν αποφασιστική νίκη κατά των επαναστατών από τις Κομουνέρος της Καστίλης και καταπνίγουν ολοκληρωτικά την εξέγερση.


1655: Πολιορκία του Σάντο Ντομίνγκο. Στο πλαίσιο του αγγλοισπανικού πολέμου του 1654-1660, ξεκινά η πολιορκία του Σάντο Ντομίνγκο, στη Νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής, η οποία όμως έμελλε να αποβεί σε μεγάλη αγγλική αποτυχία.


1660: Συνθήκη της Ολίβα. Η Σουηδία και η Πολωνία υπογράφουν τη συνθήκη της Ολίβα.


1661: Στέψη του Καρόλου Β΄. Ο Κάρολος Β΄ στέφεται βασιλιάς Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.


1815: Έναρξη της Δεύτερης Σερβικής Εξέγερσης. Στο πλαίσιο της Επανάστασης των Σέρβων, η Πρώτη Σερβική Εξέγερση του 1804-1813 είχε κηρύξει την ανεξαρτησία των Σέρβων από την οθωμανική κυριαρχία και είχε ιδρύσει την πρώτη ελεύθερη σερβική κυβέρνηση μετά το 1459. Το 1813 ο οθωμανικός στρατός, υπό την ηγεσία μάλιστα του τότε Μεγάλου Βεζίρη Χουρσίτ Παρά, εισέβαλε και κατέστειλε εκείνη την πρώτη εξέγερση. Το 1815, όμως, ξεσπά η Δεύτερη Σερβική Εξέγερση, η οποία αποτελεί την δεύτερη φάση της Επανάστασης των Σέρβων και η οποία το 1817 κατέληξε στην ίδρυση του ημιαυτόνομου Πριγκηπάτου της Σερβίας.


1918: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Επίθεση του του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στο βελγικό λιμάνι της Μπρουζ-Ζεεμπρούζ.

1920: Ο Κεμάλ στην εξουσία. Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ καταλύει την κυβέρνηση του Σουλτάνου Μεχμέτ Στ΄ και δημοσιεύει προσωρινό σύνταγμα.


1941: Η ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει στην Κρήτη. Συνεχιζόμενης της γερμανικής βουλγαρικής εισβολής ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού επιβιβάζονται ώρα 02:00 σε αγγλικό υδροπλάνο στον όρμο της Ελευσίνας και μεταφέρονται στην Κρήτη συνεχίζοντας από εκεί τον Αγώνα. Μάχιμα πλοία του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού πλέουν προς Αλεξάνδρεια, καθώς και Α/Φ ΕΒΑ πετούν προς Μέση Ανατολή. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.


1942: Το Baedeker Blitz. Γερμανικά βομβαρδιστικά χτυπούν το Έξετερ, το Μπαθ και το Γιορκ ως αντίποινα για το βρετανικό βομβαρδισμό του Λούμπεκ.


1944: Εκλογές της Κυβέρνησης του Βουνού. Εκλογές σε ολόκληρη την κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού. Στις εκλογές αυτές για πρώτη φορά ψηφίζουν γυναίκες.


1967: Εκτόξευση του "Σογιούζ 1". Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν σε τροχιά γύρω από τη Γη το "Σογιούζ 1" το οποίο μεταφέρει τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος όμως σκοτώθηκε κατά την επάνοδο στη Γη.


1968: Πόλεμος του Βιετνάμ. Αμερικανοί φοιτητές διαδηλωτές εναντίον του πολέμου πραγματοποιούν κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.


1971: Πόλεμος απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές. Ο πακιστανικός στρατός και οι Ραζακάρ προχωρούν στην σφαγή περίπου 3.000 Hindu μεταναστών στην περιοχή Τζατιμπάνγκα του Ανατολικού Πακιστάν, το σημερινό Μπαγκλαντές.

1990: Η Ναμίμπια μέλος του ΟΗΕ. Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική το Μάρτιο του 1990, η Ναμίμπια γίνεται το 160ο μέλος του ΟΗΕ και το 50ο μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών.


1993: Ανεξαρτησία της Ερυθραίας. Ο λαός της Ερυθραίας ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας του από την Αιθιοπία.


1999: Βομβαρδισμός της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το κτήριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους εντός του κτηρίου.




http://rigasili.blogspot.gr/2010/06/blog-post_2019.html
2010: Η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για διμερή δάνεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Συνέπεια αυτού ήταν η συνομολόγηση της "σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης" το γνωστό "Μνημόνιο", ύψους 80.000.000.000 ευρώ στις 8 Μαΐου 2010.


(βασική πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: