Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

17 Απριλίου...:


http://en.wikipedia.org/wiki/Vitellius
69 μΧ.: Αυτοκράτορας της Ρώμης ο Βιτέλλιος. Μετά το θάνατο του Νέρωνα ο Πόλεμος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων ξέσπασε ανάμεσα στους τέσσερις επίδοξους διαδόχους του. Μετά τη νίκη του εναντίον του Όθωνα στην πρώτη μάχη του Μπεντριάκουμ, ο Βιτέλλιος αναγνωρίζεται αυτοκράτορας από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο.









1080: Βασιλιάς της Δανίας ο Κανούτ Δ΄. Ο Κανούτ διαδέχεται στο θρόνο της Δανίας τον βασιλιά Χάραλντ Γ΄ και αργότερα γίνεται ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται από την ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.



http://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_Chaucer
1397: Οι "Θρύλοι του Καντέρμπουρυ". Ο Τζώφφρυ Σώσερ απαγγέλει για πρώτη φορά το σπουδαίο έργο του "Θρύλοι του Καντέρμπουρυ" στην αυλή του βασιλιά Ριχάρδου Β΄.










1278: Γέννηση του Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγου. Συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Ανδρόνικο Β΄ στο διάστημα 1295-1320.



http://el.wikipedia.org/wiki/
1492: Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία προς εύρεση εναλλακτικής οδού για το εμπόριο μπαχαρικών.











1555: Κατάλυση της Δημοκρατίας της Σιένα. Μετά από 18μηνη πολιορκία η Σιένα παραδίδεται στον Φλωρεντινό-Γερμανικό στρατό και η Δημοκρατία της Σιένα ενσωματώνεται στο Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης.

1797: Ξεκινά η Μάχη του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο. Στο πλαίσιο του πολέμου της Γαλλικής Επανάστασης Βρετανικός στρατός υπό τον Σερ Ραλφ Άμπερκρόμπυ επιχειρεί επίθεση στο Ισπανικό Πουέρτο Ρίκο στην πρωτεύουσά του Σαν Χουάν. Η επιχείρηση διαρκεί μερικές εβδομάδες αλλά οι Ισπανοί αμύνονται επιτυχώς και οι Βρετανοί υπόκεινται σε ταπεινωτική ήττα.

1797: Εξέγερση της Βερόνα. Οι Ιταλοί κάτοικοι της γαλλοκρατούμενης Βερόνα ξεκινούν μια οκταήμερη επανάσταση εναντίον των Γάλλων κατακτητών, η οποία όμως καταλήγει σε αποτυχία.

1864: Αμερικανικός Εμφύλιος. Έναρξη της Μάχης του Πλύμουθ. Ο δυνάμεις των Νοτίων ξεκινούν την επίθεσή τους εναντίον του Πλύμουθ στη Νότια Καρολίνα.

1895: Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Στο τέλος του πρώτου Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου η ηττημένη κινεζική αυτοκρατορία των Κινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί των αξιώσεών της στην Κορέα, ενώ παραδίδει στην Ιαπωνία το νότιο μέρος της επαρχίας Φενγκτιέν, την Ταϊβάν και τα νησιά Πεσκαδόρες.

1912: Ο Ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ για να καταστείλει απεργία χρυσωρύχων στη βορειοανατολική Σιβηρία θανατώνοντας τουλάχιστον 150 εργάτες.

1941: Κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας από τη Γερμανία. Μετά την Τριμερή Συμφωνία της 25ης Μαρτίου 1941 και τις ακόλουθες μεθοδεύσεις του Χίτλερ που οδήγησαν στην ανατροπή του πρίγκηπα Παύλου και την άνοδο φιλοναζιστικής κυβέρνησης, ο Χίτλερ παρόλα αυτά εισβάλει στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Στις 6 Απριλίου βομβαρδίζεται το Βελιγράδι, στις 10 του ίδιου μήνα η Κροατία αποσπάται και ανεξαρτητοποιείται και τελικά στις 17 Απριλίου ο αδύναμος Γιουγκοσλαβικός στρατός υποκύπτει.



http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrios_Psarros
1944: Δολοφονία του Δημητρίου Ψαρρού. Ανήμερα της Δευτέρας του Πάσχα δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στις αντίστοιχες του ΕΚΚΑ και υπερισχύουν. Ο αρχηγός του ΕΚΚΑ συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Μετά από διαταγή του εν Αθήναις αρχηγού του ΕΛΑΣ Γεωργίου Σιάντου ένας αντάρτης ονόματι Ζούλας θανατώνει τον αιχμάλωτο συνταγματάρχη Ψαρρό.





1945: Απελευθέρωση του Μοντέσε. Δυνάμεις του βραζιλιάνικου στρατού, πολεμώντας στο πλευρό των Συμμάχων, καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν την ιταλική πόλη Μοντέσε από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις.

1946: Ανεξαρτησία της Συρίας. Μετά από πολλές πιέσεις των Συρίων και των Βρετανών η Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, λήγοντας την παρουσία της εκεί η οποία είχε βασιστεί στην Εντολή της Κ.τ.Ε. για τη Συρία και το Λίβανο.

1949: Ανεξαρτησία της Ιρλανδίας. Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας 26 ιρλανδικές κομητείες αποχωρούν επίσημα από την Βρετανική Κοινοπολιτεία. Με έναν τιμητικό κανονιοβολισμό στην γέφυρα Ο' Κόννελλ του Δουβλίνου, οι Ιρλανδοί "χαιρέτισαν" την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.



http://en.wikipedia.org/wiki/Nasser
1954: Ο Νάσερ αναλαμβάνει την εξουσία στην ΑίγυπτοΤο 1954 ο Νάσερ ανατρέπει τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, συνταγματάρχη Μωχάμεντ Ναγκίμπ, θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό με αιτιολογία την μετριοπαθή στάση του απέναντι στο Σουδάν, και αναλαμβάνει την προεδρία κατόπιν ανελεύθερων εκλογών το 1956, υπό την αφανή διπλωματική προστασία της Σοβιετικής Ένωσης. Τον ίδιο χρόνο η Αγγλία και οι ΗΠΑ συνομολογούν με την Αίγυπτο την βοήθεια για την κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ασουάν και παράλληλα ο Νάσερ ζητά σε αντάλλαγμα μεγάλες στρατιωτικές προμήθειες για τον εξοπλισμό της χώρας. Όλα αυτά που οδήγησαν στην Κρίση του Σουέζ.




http://en.wikipedia.org/wiki/Manos_Chatzidakis
1961: Το όσκαρ στο Μάνο Χατζιδάκη. Ο Μάνος Χατζηδάκις βραβεύεται με το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά" που ακουγόταν στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν.








1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Μια δύναμη 1.500 Κουβανών εξόριστων και πολιτικών αντιπάλων του Κάστρο, έχοντας εκπαιδευτεί και χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και με τη συνδρομή εκστρατευτικής δύναμης της CIA, εκτελεί επιχείρηση απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων με απώτερο σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο. Η έκβαση της επιχείρησης ήταν ανεπιτυχής. Όλοι οι Κουβανοί αντιφρονούντες πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ οι Αμερικανοί είχαν αρκετούς νεκρούς. Επίσης ο Κάστρο αιχμαλώτισε κάποια από τα αμερικανικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

1969: Καταδίκη του Σιρχάν Σιρχάν. Ο Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν καταδικάζεται σε θάνατο για την δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ. Το 1972 η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.




http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_13
1970: Διαστημικό "Πρόγραμμα Απόλλων". Ασφαλής επιστροφή του "Απόλλων 13" στη γη. Η αποστολή του "Απόλλων 13", ήταν επανδρωμένη πτήση στο διάστημα στο πλαίσιο του Διαστημικού "Προγράμματος Απόλλων" της NASA. Απέτυχε στον βασικό στόχο της, που ήταν η προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους να διακόψει την πτήση και να επιστρέψει το πλήρωμα στη Γη.






1971: Ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές. Με πρώτο πρόεδρο τον Σεΐχη Μπουτζιμπούρ Ραχμάν.


1975: Λήξη του Εμφυλίου στην Καμπότζη. Ο εμφύλιος πόλεμος της Καμπότζης (1970-75) λήγει μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Φον Πεν από τους Κόκκινους Χμερ και την παράδοση των κυβερνητικών δυνάμεων.

1986: Συνθήκη ειρήνης της Ολλανδίας με τις Νήσους Σκίλλυ. Η Ολλανδία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τις βρετανικές νήσους Σκίλλυ, στα ανοιχτά της Κορνουάλης. Αφορούσε στον τερματισμό μιας θεωρητικής εμπόλεμης κατάστασης που διήρκεσε 335 χρόνια και η οποία είχε τις ρίζες τις στην εποχή του Κρόμγουελ. Χωρίς ποτέ να έχει πυροβοληθεί ούτε μια σφαίρα, όλο αυτό το διάστημα ο πόλεμος ίσχυε μόνο "στα χαρτιά", απλά επειδή τα δυο μέρη είχαν εν τω μεταξύ... ξεχάσει να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης! Έτσι έχει καταγραφεί ως ο μακρύτερος αλλά και ο μοναδικός αναίμακτος πόλεμος στην παγκόσμια Ιστορία. Μια κατάσταση που θυμίζει κλασικό αγγλοσαξωνικό φλεγματικό ανέκδοτο, που όμως ήταν πραγματικότητα.

(βασική πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: