Σελίδες

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

15 Απριλίου...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lateran_Council_(769)
769 μΧ.: συγκαλείται από τον Πάπα Στέφανο Γ' η Σύνοδος του Λατερανού, στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στη Ρώμη. Η Σύνοδος καταδίκασε την εικονομαχική Σύνοδο της Ιερείας, που είχε επιβάλει ο Κωνσταντίνος Ε' ο Κοπρώνυμος το 754 μΧ. Επίσης καταδίκασε την εκλογή των αντιπάπων Κωνσταντίνου Β' και Φιλίππου.


http://community.imaginefx.com/
fxpose/
johnny_shumates_portfolio/picture248795.aspx
1071 μΧ.: Ο Ροβέρτος Γκυισκάρντ καταλαμβάνει το Μπάρι της Απουλίας, την μέχρι τότε τελευταία εναπομείνασα ρωμαϊκή κτήση στην Ιταλική χερσόνησο. Έτσι την ίδια χρονιά που στην Ανατολή το Βασίλειο των Ρωμαίων χάνει τη Μ. Ασία μετά το Μαντζικέρτ, απ' την δυτική πλευρά οι Νορμανδοί κυριαρχούν στην νότια Ιταλία και σε λίγα χρόνια θα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές που θα έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοκρατορία για τον επόμενο ενάμιση αιώνα.


http://en.wikipedia.org/wiki/Timur
1395: Μάχη του ποταμού Τέρεκ στον βόρειο Καύκασο. Ο Ταμερλάνος νικά τον Τοχταμίς Χάνο της Χρυσής Ορδής των Μογγόλων. Η πρωτεύουσα της Χρυσής Ορδής, Σαράι, ισοπεδώνεται και ο Ταμερλάνος εγκαθιστά έναν κυβερνήτη-μαριονέτα στο θρόνο της Χρυσής Ορδής. Ο Τοχταμίς διαφεύγει στη Λιθουανία. 



http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Formigny
1450: Μάχη του Formigny. Προς το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου στη Γαλλία γίνεται η μάχη του Formigny, όπου οι Γάλλοι κατατροπώνουν και σχεδόν αποδεκατίζουν τους Άγγλους, τερματίζοντας την κυριαρχία των τελευταίων στη βόρεια Γαλλία.


http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_di_ser_Piero_da_Vinci
1452: Γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην πόλη Βίντσι της Τοσκάνης.







http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Rain
1632: Μάχη του Ρέιν. Στο πλαίσιο του τριακονταετούς πολέμου ο σπουδαίος λουθηρανός βασιλιάς της Σουηδίας και μεγάλος στρατηγός Γουστάβος Αδόλφος νικά στο Ρέιν της Σουηβίας, κοντά στον ποταμό Λεχ, το συνασπισμένο καθολικό στρατό υπό τον Γερμανό Γιόχαν Τζερκλάες, κόμη του Tilly.



http://en.wikipedia.org/wiki/Samurai
1638: Άλωση του κάστρου Χάρα, τελευταίο προπύργιο των γιαπονέζων επαναστατών. Οι Τοκουγκάουα σαμουράι καταπνίγουν την εξέργεση του Σιμαμπάρα. Την περίοδο του 1637-1638, στην Ιαπωνία λαμβάνει χώρα μια εμφύλια διαμάχη μεταξύ των κυβερνώντων σαμουράι του σογκανάτου του Τοκουγκάουα και απλών χωρικών της υπαίθρου με την υποστήριξη ανεξάρτητων σαμουράι. Ο πόλεμος είχε σαν αφορμή την αύξηση της φορολογίας στην φτωχή ιαπωνική ύπαιθρο, αλλά σαν βαθύτερη αιτία είχε την θρησκευτική καταπίεση που υφίσταντο οι εκχριστιανισμένοι καθολικοί Γιαπωνέζοι από το κυβερνών καθεστώς των σαμουράι.


1642: Νίκη των Άγγλων βασιλοφρόνων στη Μάχη του Κιλρούς στην Ιρλανδία. Στο πλαίσιο του Πολέμου των Τριών Βασιλείων στην Ιρλανδία διεξάγονται ο Πόλεμος της Ιρλανδικής Συνομοσπονδίας (Οκτώβριος 1641 - Απρίλιος 1653). Στη μάχη του Κιλρούς οι Ιρλανδοί ηττώνται από τον προελαύνοντα αγγλικό στρατό.

1715: Η σφαγή του Ποκοταλίγκο. Σε συνάντηση μεταξύ άγγλων αποίκων και ντόπιων ινδιάνων Γιαμασή στο Ποκοταλίγκο στη Νότια Καρολίνα, οι τελευταίοι αποφασίζουν αν επιτεθούν στους άποικους το βράδυ την ώρα που είχαν κοιμηθεί. Η σφαγή των αποίκων στο Ποκοταλίγκο σήμανε την έναρξη του πολέμου των Γιαμασή (1715 - 1717).

1783: Αμερικανικός Εμφύλιος. Επικυρώνονται οι προκαταρκτικοί όροι της συνθήκης ειρήνης που θα τερμάτιζε τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775-1783).

1850: Στην Ελλάδα είχαμε τέτοιο καιρό τα γνωστά "Παρκερικά"... Σαν σήμερα λοιπόν έλειξε εκείνη η φαρσοκωμωδία της διεθνούς διπλωματίας και έγινε η άρση του αποκλεισμού των ελληνικών παραλίων από τους Βρετανούς.


http://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln
1861: Έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν καλεί 75.000 εθελοντές στρατιώτες για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του Νότου που σύντομα εξελίχθηκε στον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865)

1865: Δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν. Ο Προέδρος Λίνκολν υποκύπτει στα τραύματά του μετά τον πυροβολισμό του από τον ηθοποιό Τζον Γουάιλκς Μπουθ.



http://en.wikipedia.org/wiki/1896_Summer_Olympics
1896: Λήξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.







1900: Επεισόδιο του Φιλιππινο-Αμερικανικού πόλεμου. Φιλιππινέζοι αντάρτες επιτίθενται αιφνιδιαστικά στις θέσεις αμερικανικού πεζικού στο Κατούμπιγκ και ακολουθεί τετραήμερη πολιορκία της περιοχής.



http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic
1912: Βύθιση του "Τιτανικού". Οδηγήθηκαν στο θάνατο 1.490 επιβάτες ενώ 710 επέζησαν.





1936: Πρώτη μέρα της Αραβικής εξέγερσης στην Παλαιστίνη (1936-1939). Οι Άραβες της Παλαιστίνης εξεγείρονται εναντίον των Βρετανών που κυβερνούν την περιοχή υπό την εντολή της Κοινωνίας των Εθνών.

1940: Επίθεση στο Νάρβικ. Οι Σύμμαχοι ξεκινούν την επίθεση στο Νάρβικ της υπό ναζιστικής κατοχής Νορβηγίας.


http://en.wikipedia.org/wiki/1936-1939_Arab_revolt_in_Palestine
1941: Belfast Blitz. Διακόσια βομβαρδιστικά της Luftwaffe επιτίθενται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας σκοτώνοντας σε μια μέρα περίπου 900 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 1.500.


http://en.wikipedia.org/wiki/George_Cross
1942: Ο βρετανικός σταυρός του Αγίου Γεωργίου απονέμεται στο "νησί-φρούριο της Μάλτας, στο λαό και υπερασπιστές του" από τον βασιλιά Γεώργιο Στ'.






http://en.wikipedia.org/wiki/B-52_Stratofortress
1952: Παρθενική πτήση του αμερικανικού υπερ-βομβαρδιστικού B-52 Stratofortress.





1969: H κατάρριψη του EC-121. Η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα καταρρίπτει ένα  αναγνωριστικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας EC-121 του Ναυτικού των ΗΠΑ, διερχόμενο πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας όλους τους 31 επιβαίνοντες.

1986: Επιχείρηση El Dorado Canyon. Οι ΗΠΑ ξεκινούν επιχείρηση εναέριου βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη του Καντάφι σκοτώνοντας αμάχους, ως αντίποινα σε βομβαρδισμό κλαμπ στη Δυτική Γερμανία ο οποίος είχε προκαλέσει το θάνατο δυο Αμερικανών.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: